6 Aralık 2013 Cuma



       MONİTÖR;
  Monitör bilgisayarın mikroişlemcisinden gönderilen sinyalleri gözün görebileceği şekilde görüntüye dönüştüren bir dış donanım birimidir. CPU tarafından işlenilen bilgilerin kullanıcıya iletildiği ortamdır, bir birimidir. Günümüzdeki monitörlerde veri girişi de vardır.(Dokunmatik monitörler.) Monitördeki görüntü, milyonlarca noktanın(piksel) birleşerek renklenmesi sonucu oluşur. Görüntünün kalitesi piksellerin sayısına, çözünürlüğüne bağlıdır.


   KLAVYE;
  Bilgisayara veri girişini sağlayan dış donanım birimidir. F ve Q klavye olmak üzere ikiye ayrılırlar; bu klavyelerde harf dizilimi farklıdır. Klavyedeki tuşlara bastığımızda her tuşun kodu CPU tarafından değerlendirilmek üzere belleğe iletilir ve ekranda
                                                                                       bastığımız tuş ile ilgili işlem oluşur.

    
      MOUSE(FARE);
  Ekrandaki ögeleri seçmemizi ya da hareket ettirmemizi sağlayan dış donanım birimidir. Menü seçmek ve ya çalışacağımız noktaya gitmemiz klavye ile zaman alacağı için bu işlemi hızlandırmak amacıyla üretilmiştir.











       HARİCİ DİSK;
   Taşınabilen hard disktir. Harici diskler çoğunlukla bilgisayar üzerindeki verilerin güvenlik altına alınması için “yedekleme” amaçlı kullanılmaktadır.

  


      PRİNTER(YAZICI);
  Bilgisayardaki bilgilerin basılı bir kopyasını almamızı sağlayan dış donanım birimidir. En önemli çıktı aygıtlarındandır. Baskı hızı ve birim alandaki nokta yoğunluğu yazıcının kalitesini belirler.









      TARAYICI
    Resimlerin, çizimlerin ya da belgelerin bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan dış donanım birimidir. Bilgisayara tarayıcı ile aktarılan resimler ya da çizimler üzerinde değişiklikler yapılabilir fakat düz yazılar kelime işlem programları ile değiştirilebilir. Tarayıcılar bilgisayara SCSI bir kartla ve ya yazıcının takıldığı paralel çıkışa bağlanır. 


     HARİCİ DVD ROM;
  DVD görevini harici olarak görür. Yani bilgisayarın kendi DVD’si yerine bu şekilde harici olarak ta kullanabiliriz.






       WEBCAM;
  Bilgisayar üzerinde hareketli görüntü yakalama olanağı sağlayan dış donanım birimidir. İnternet üzerinde görüntülü sohbet için de kullanılabilir.














    USB BELLEK(FLASH BELLEK);
  Flash bellekler, güç kesintisinde dahi içerdiği verileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp silinebilen bir bellek, dış donanım birimidir. Flash belleklerin yapısı RAM’lere, kullanımı Hard Disk’lere benzer.  











        KART OKUYUCU;
  Hafıza kartındaki verileri bilgisayara aktarılmasını ya da bilgisayardan veri alınmasını sağlayan dış donanım birimidir. Hafıza kartı okuyucuya yerleştirildikten sonra USB gibi kullanılabilir, bu şekilde veri alış verişi sağlanmış olur.

2 yorum: